Tuesday, August 17, 2010

--->SeDarkah Kamu wahai Manusia


                                                     
''Islam kembali Dagang''

Hadith berkaitan dengan Islam kembali Dagang..

'An abi hurairah qala qala rasullulah SAW; ''Bada aL islamu khoriban wasayau'du kama bada a khoriban fathuba lilkhuraba'..( Riwayat Muslim)

Ertinya: '' Daripada Abu Hurairah r.a. berkata : Bersabda Rasullulah s.a.w. '' Islam mula tersebar dalam keadaan dagang ( asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang-orang yang asing.''
                                                      ( hadis Riwayat Muslim)

Keterangan

Islam mulai tersebar di Mekah dengan keadaan yang sangat asing dan dagang. Sangat sedikit penganut dan pendukungnya kalau dibandingkan dengan penentangnya. Kemudian setelah Islam tersebar ke seluruh pelusuk dunia, Islam kembali asing dan di rasa ganjil dari pandangan dunia, bahkan dari pandangan orang Islam sendiri. Sebahagian orang Islam merasa ganjil dan pelik melihat orang Islam yang Iltizam dengan Islam dan cuba mengamalkan tuntutan Islam yang sebenar.

Seorang yang Iltizam dengan Islam dipandang sepi oleh masyarakat dan terlalu susah untuk diterima sebagai individu yang sihat. Contohnya kalau ada sesuatu program kemasyarakatan kemudian masuk waktu sembahyang, tiba-tiba ada seorang yang meminta diri untuk menunaikan sembahyanag , maka tindakan itu dianggap kurang sopan dan kurang wajar. Sedangkan orang yang tidak bersembahyang sambil bergurau senda ketika orang lain bersembahyang tidak dianggap sebagai perbuatan yang salah dan terkutuk.

Beigitulah seterusnya nasib Islam diakhir zaman. Ia akan terasing dan tersisih dari masyarakat, bahkan tersisih dari pandanngan orang Islam sendiri yang mengaku sebagai umat Islam dan marah apabila dikatakan yang dia bukan orang Islam.

'' Nasib agama di akhir zaman,
   kembali asing dari pandangan,
   ramailah oranng sudah lupakan,
   rukun Islam dan rukun Iman.

'' Wahai ke mana arah tujuan,
   bila agama sudah di lupakan,
   marilah kita cuba hidupkan,
   sunnah junjungan syariat Tuhan.

No comments:

Post a Comment